Mama heeft kanker:
hoe ik dit vertelde aan mijn kinderen
Op het ogenblik dat ik de diagnose van borstkanker kreeg, waren mijn zoontjes Jeff en Charles vijf en twee jaar oud.
Jeff maakte het hele proces bewuster mee dan Charles, maar ondanks zijn jonge leeftijd viel het hem toch ook op dat er veel meer bloemen in huis stonden en dat er plots wel heel veel bezoek over de vloer kwam. Dus al snel volgden zowel van Jeff als van Charles vragen die beantwoord moesten worden.
Het onvermijdelijke K-woord
Als de jongens vragen stelden, zei ik in het begin altijd dat mama ‘een beetje ziek’ was.
Ik probeerde het woord kanker steeds te vermijden, want ik vond het best moeilijk om dat woord voor mezelf te gebruiken.
Maar op een gegeven moment zei Jeff letterlijk: “Mama, je bent ziek maar het is toch geen kanker.”
Tja, het woord was gevallen dus nu moest ik het wel uitleggen.
Boekje lezen: Mama’s borst is ziek
Gelukkig had ik van een vriendin al ‘Mama’s borst is ziek’ van Hanneke De Jager gekregen, en het zinnetje van Jeff was het ideale moment om het boek boven te halen. In dit boek vond ik een leidraad om het proces op kindermaat uit te leggen: van mama’s borst is ziek over mama krijgt een toverdrank en mama’s haar zal uitvallen, tot mama krijgt een nieuwe borst en ook haar haren groeien terug.
Met veel tekeningen en weinig tekst wordt het volledige borstkanker- en chemoverhaal in a nutshell uitgelegd, in een optimistische en duidelijke stijl: helemaal zoals een kind het horen wil.
In de klas
Nadien hebben de lieve juffen van Jeff het boek voorgelezen in de klas.
Op die manier wisten zijn klasgenootjes ook dat mama ziek was en ze vonden zelfs het cool dat Jeff’s mama toverdrank zou krijgen. Sinds die dag begreep Jeff was er aan de hand was en vond hij het OK.
Als je dus een hulpmiddel zoekt om aan je kindjes te vertellen dat mama kanker heeft, dan kan ik het boek Mama’s borst is ziek van Hanneke De Jager zeker aanraden.
Bij onze jongens heeft het in elk geval op een zachte en positieve manier de nodige duidelijkheid gebracht.